Helmond. Arbergstraat

Helmond-West

Een zeer oud stukje Helmond is Helmond-West. De Haagstraten komen al voor op de kaart van Van Deventer, die rond 1540 gemaakt is. De oudste parochiekerk van Helmond lag dan ook in deze wijk. Pas in de 15e eeuw is die kerk verplaatst naar de huidige Kerkstraat. En ook het Oude Huys, het Helmondse kasteel dat de voorloper was van het huidige, lag daar in de buurt. Eeuwen lang was er slechts sprake van lintbebouwing langs Steenweg, Kromme Steenweg, Mierloseweg en de 1e, 2e en 3e Haagstraat. Dat veranderde eigenlijk pas echt na de Tweede Wereldoorlog.

In rap tempo werden toen honderden huizen gebouwd om de woningnood aan te pakken. Er verschenen veel nieuwe straten. Een deel daarvan kreeg de namen van de adellijke families die de heerlijkheid Helmond in bezit hadden gehad. Daaraan herinneren de straten Berlaerstraat, Cortenbachstraat en de Arbergstraat. Dan zijn er nog een paar die genoemd zijn naar mensen die in de middeleeuwen in verband met Helmond genoemd worden, maar waarvan niet helemaal duidelijk is of zij ook echt heren van heel Helmond waren. Dit zijn Stephanusstraat en Stephanusplein, Hezelostraat en Hezeloplaats en de Hornestraat. In de wijk kwam ook een Itterestraat. Vroeger werd een Jan van Ittere, gehuwd met een Van Horne getrouwd was, genoemd als bezitter van de heerlijkheid Helmond. Daar is bij wetenschappelijk onderzoek niets van gebleken. Maar toen de straten hun naam kregen, ging men er nog van uit dat dit waar was.

Helmond. Berlaerstraat

 

De eerste foto, uit 1972 geeft een overzicht van de wijk. De foto is genomen vanaf de Itterestraat. Van links naar rechts loopt de Arbergstraat, terwijl het huizenblok in het midden in de Cortenbachstraat staat.  Op de tweede foto staat de Berlaerstraat, gezien vanaf de 3e Haagstraat.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Soldaat Boem, een creatie van de in 2001 nog actieve Gerrit van de Water.
De twee watertorens van Helmond.
Het zegel van de Cortenbachs.
images/hourglass.png

ZOEKEN...