Helmond. Havenweg, hoek Veestraat in 1892

Buurt “Centrum”

Behalve straten kent Helmond ook wijken en buurten. En daarnaast zijn er nog namen die aan bepaalde projecten gegeven worden. Die laatste namen zijn eigenlijk alleen van belang tijdens de bouw, maar kennen soms een lang leven. Denk maar eens aan de naam Boscotondo, die helemaal ingeburgerd is.

De wijken zijn de grotere bestanddelen, zoals Binnenstad, ’t Hout of Brandevoort. De buurtnamen verdelen de wijken weer. Zo kent de wijk Binnenstad de buurten Centrum, Leonardus. Heipoort, Stationsgebied, Vossenberg, Annabuurt/Suytkade en als laatste Steenweg en omgeving. De buurten kunnen heel verschillend van aard zijn. De buurt Centrum bestaat uit het oudste gedeelte van Helmond en de straten en hun benamingen zijn in het verleden ontstaan. Je kunt er heel oude huizen vinden, maar door stadsrenovatie ook juist heel nieuwe wooncomplexen. Ook kent het centrum al van oudsher een combinatie van bebouwing voor wonen en werken. Andere buurten zijn op de tekentafel ontstaan, zijn vaak voor wonen of voor werken bestemd en de straatnaamgeving is vaak gebaseerd op een thema als bijvoorbeeld dieren, zeehelden, schilders, planten, en dergelijke.

 

 

 

De buurt Centrum is nogal gemêleerd. Doordat er eeuwenlang werd gebouwd en gerenoveerd kon het stadsbeeld snel wijzigen; de foto’s laten een totaal verschillende bebouwing zien. Het gaat om de hoek van de Veestraat bij het kanaal. Op de oudste foto zal gemaakt zijn rond 1892. Op de hoek staat het huis van de familie Bots. De tweede foto uit 1962 laat het complex zien dat daar gebouwd werd eind jaren 20 van de 20e eeuw, met op de hoek lunchroom De Brug.

 

Helmond. Havenweg, hoek Veestraat in 1962

 

 

 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het stationnetje van Valkenswaard.
Opvang van Belgische vluchtelingen in barakken aan de Christinalaan, 1914-1918. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...