Beukeliusstraat

Buurt “Leonardus”

De buurt Leonardus is een tamelijk nieuwe wijk in de Helmondse binnenstad, genoemd naar de parochiekerk van de H. Leonardus van Vechel. De parochie is in 1938 opgericht en de kerk werd eind 1940 ingewijd.

Leonardus van Vechel was overigens een van de negentien katholieke priesters die in 1572 opgehangen werden door de Geuzen. Deze martelaren staan bekend als de martelaren van Gorcum.

 

 

 

In het zuidelijke deel van de parochie, omsloten door de Willem Prinzenstraat, Uiverlaan, Wethouder Ebbenlaan en Bakelse Dijk vind je vooral straten die genoemd zijn naar mensen die iets voor Helmond hebben betekend, zoals bijvoorbeeld de Dokter Ledelstraat. In het noordelijke gedeelte vind je voornamelijk straten die naar schilders en mystici zijn genoemd.

 

Helmond. Jan Stevensstraat

 

Het grote verschil in foto’s van straten waarin qua bebouwing in de loop der jaren weinig veranderd is is de komst van de auto. Op nieuwere foto’s staan de smalle straten vol met blik, terwijl je op de foto’s uit de beginperiode van de wijk nog kinderen op het trottoir ziet. Maar de straat zelf is, op een enkele kar na, helemaal leeg. De ene foto is van de Beukeliusstraat, de andere van de Jan Stevensstraat.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wapen Deurne en Liessel
Het uitdiepen van de grachten van Binderen.
Helmond. De Markt
images/hourglass.png

ZOEKEN...