Binnenstad 1920-1930 (7)

Als laatste nu dus de oostkant van de Markt tussen Ameidestraat en Ameidewal. De vraag is, of aan de oostkant ook huizen ontbreken op de kaart. De maker van de kaart zit er hier goed naast. Er staan huizen tussen die er werkelijkheid niet stonden en andere ontbreken weer. Vreemd is dat als je ziet dat hij in Kerkstraat zo precies was.

De eerste twee panden vanaf de hoek met de Ameidestraat herbergen de winkel van Ebben (EDAH) en het woonhuis van winkelchef Luijben. Daarnaast op nummer 14 zat schilder Johannes Urbanus Swinkels, maar vanaf 1928 had loodgieter Van Laarhoven er zijn winkel. Vervolgens 16 mevrouw Van Asten-Van Thiel, 18 bioscoop Centraal, 20 café Janssen, vanaf 1931 Van Vilsteren, het steegje het Hool, Havermans, later Atgier. Tussen dat laatste pand en het pand waarin Mathijssen geschreven is staan op de kaart twee panden, waarvan er één een bakkerij zou zijn. Maar de villa van Mathijsen heeft nummer 24 en staat direct naast nummer 22. Direct daarnaast staat het prachtige pand dat Louis Melis bouwde met op 26 café ’t Hert en op 26a de slijterij. Op 28 en 30 was de bakkerij en het woonhuis van Johannes Hendriks. Later zat hier de Brabantse Bakkerij van Coppens-van de Ven.

De Markt te Helmond

Dan ontbreekt op de kaart een pand: nummer 32, waar Wilhelmus Goossens een zaak in elektrische artikelen had. Op de hoek met het Ketsegangske, op nummer 34, had eerst Petrus Vincent zijn koperslagerij en vanaf 1928 had Theodorus van Moorsel hier zijn winkel. Hier was ook nog een bovenwoning. Aan de andere kant van het Ketsegangske op nummer 38 zat meubelhandel Laukens en niet Laumans zoals de kaart zegt. Later zat in dit pand sanitair Sprengers. Het pand werd beroemd omdat bij de sloop bleek dat het een houten constructie had uit de 14e of 15e eeuw. Op nummer 40 woonde in de tijd van de kaart Lambertus Giebels, verzekeringsagent. Op 42 zat bakker Wilhelmus Hendriks. Die staat inderdaad op de kaart. Later was hier slijterij Hendriks gevestigd. Dan volgt de Timmersteeg met op de kaart vervolgens Sanders. Ik mis huisnummer 44 langs de Timmersteeg waar kapper Gorissen zat. Sanders zat op nummer 46-48 met een winkel in porselein en aardewerk en een bovenwoning. Dan geeft de kaart een aantal huizen zonder naam. Daar zaten in de periode 1925-1930: 50 Petronella Claassen-van Bokhoven, Antonius Brosens en Johannes Kaandorp; 52 Petronella Breuer-Lemmen met haar dochters; 54 Wilhelmus Adrianus Verbaarschot en Karel Marinus Hallie; 54 Anna van Nunen. Op de hoek met de Ameidewal staat op de kaart P. de Roij. Die woonde daar inderdaad op de nummers 58 en 60. Later werd dit pand samengevoegd tot een groter pand.

De Markt te Helmond

 

 

De  meeste gegevens op de kaart zijn correct. Maar er zijn ook enkele missers. Dat maakt maar weer eens duidelijk dat we historische gegevens niet zomaar voor waar mogen aannemen. Er is altijd controle nodig.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
oude toren Stiphout
De kaart van Stiphout
Ansichtkaart uit 1918.
images/hourglass.png

ZOEKEN...