Sinterklaas

Toe Sint, help ons uit de narigheid.

Foto’s uit 1953 van Sinterklaas en zijn knecht die staande op de luifel van de winkel van Van der Linden-van Oekel aan de Molenstraat het publiek toewuiven. Die luifel was kunstig veranderd in een met lichtjes versierde stoomboot. De krant geeft geen uitsluitsel over de reden van dat bezoek. Elke winkelier probeerde natuurlijk zijn omzet te vergroten door speciale acties te organiseren. Deze actie werd misschien alleen maar op de gevoelige plaat vastgelegd omdat fotoatelier Prinses precies tegenover deze winkel gevestigd was. Er is in ieder geval heel wat publiek op afgekomen.

In 1953 kwam de Sint nog met de boot aan in Helmond. Dat was op zondag 15 november. Hij had in Beek en Donk aangemonsterd. De stemming bij de bemanning zat er al goed in; het leek wel of de kapitein een borreltje teveel op had want de boot voer van links naar rechts. Zo kon de Sint naar de toeschouwers op beide oevers zwaaien. Een bijzondere groet kreeg minister Frans Joseph van Thiel die vanuit een kantoorraam van de Robur de entree van de Sint bekeek. Bij het aanmeren van de boot begon Phileutonia te spelen. Het bestijgen van zijn paard ging de Sint minder goed af; er moest een houten schilderstrapje aan te pas komen. De Helmondse politie nam de gelegenheid te baat om haar wensen vanuit een surveillance wagen kenbaar te maken. In rijmvorm lieten de agenten weten dat ze heel braaf waren en dat ze graag een groter politiebureau hadden en “een nieuwe soepele surveillancewagen, want deze is wat erg uit de tijd. Toe Sint, help ons uit de narigheid”. Voorafgegaan door Phileutonia en de ruiters van de rijvereniging Jeanne d’Arc begon de rondrit door de stad. Uit verkeersveiligheid was er voor gekozen de pieten alleen op enkele pleinen te laten strooien en daar was het dan ook enorm druk. Op zijn rondrit bezocht de Sint niet alleen de “weesjes” op de Markt maar ook de “oudjes” van Sint Jozefzorg. De toer eindigde bij Westende waar de uitreiking van de prijzen van de winkeliersactie “kent gij uw winkelier” plaatsvond.

De firma van der Linden-van Oekel ontstond in oktober 1929 toen het pas getrouwde paar Leonardus Johannes van der Linden en Adriana Petronella Gerarda van Oekel in de Helmondse Molenstraat een winkel in damesmodeartikelen begonnen. Die winkel was al snel te klein en aan het begin van de straat werd een groter pand gekocht. In 1937 werd de zaak uitgebreid door het belendende pand van de weduwe Schampers aan te kopen. Daarachter bevond zich een timmerfabriek die als magazijn dienst kon doen. De vernieuwde winkel werd in augustus 1938 geopend. Een magazijnbrand in februari 1939 noopte tot een nieuwe verbouwing. 

In 1949 volgde een grootscheepse modernisering. Zo ontstond Helmonds grootste zaak in babyartikelen, kinder- en dameskleding. In 1949 werd er een aparte korsettenafdeling geopend en in 1953 werd de bovenverdieping ingericht als babyshowroom. In dat jaar werd er geadverteerd om te komen kijken in ’t Hof van Sinterklaas, waar ook speelgoed verkrijgbaar was. “Wel beter… niet duurder” was het motto van de zaak die toen zo’n 20 personeelsleden had. Langzaam maar zeker ontwikkelde zich een speciaalzaak in lingeriemode onder de naam Livano, een samentrekking van de oorspronkelijke firmanaam. Er was een zaak in de Helmondse Veestraat en in 1956 opende men ook een vestiging in Geldrop die nog steeds bestaat. In het Helmondse pand aan de Molenstraat kwam later de meubelwinkel van Van der Horst.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
EK tafeltennis 1998
'Groeten uit Helmond'
Op de foto wachtende mensen onder toezicht van een agent en een militair voor het distributielokaal aan de gasfabriek op de Havenweg; fotograaf Gebroeders Janssen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...