Didas-fabriek

Verdwenen industrieel erfgoed – sloop en brand.

In het voorjaar van 2010 werd in Helmond gedurende tien dagen aandacht besteed aan het rijke verleden van Helmond op het gebied van industrieel erfgoed. Als je door het Helmondse centrum loopt, zie je nog veel van dat verleden terug. Ga maar eens boven op de Kasteel-Traverse staan en kijk eens rond. Zelfs het kanaal is onderdeel van dat industriële verleden. De Zuid-Willemsvaart was een voorwaarde voor Helmond om te kunnen industrialiseren. Toen deze waterweg in de jaren 20 van de negentiende eeuw was gegraven, konden grondstoffen worden aangevoerd en producten weer afgevoerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist hier aan het kanaal veel fabrieken en fabrikantenvilla’s verrezen

Maar in die bijna twee eeuwen dat het kanaal Helmond doorsnijdt, is natuurlijk ook heel veel verdwenen. Oude fabrieksgebouwen werden gesloopt om er nieuwere voor in de plaats te zetten, maar ook omdat het bedrijf ophield te bestaan. Een voorbeeld daarvan is Didas aan de Kanaaldijk Noord-Oost. 

Op 24 augustus 1984 werd de fabrieksschoorsteen opgeblazen. Fotograaf Leo van der Zanden legde dat moment vast. Een prachtige foto, waarbij de schoorsteen nog even laat zien hoe groot hij was. De puinmassa heeft de vorm van de schoorsteen en de ijzers die de boel bij elkaar hielden versterken die vorm nog. Veel fabrieksgebouwen gingen verloren door brand.

Het Zuiden

 

De tweede foto laat de brand zien bij Cartonnagefabriek Het Zuiden, die aan de Kanaaldijk Noord-West naast Begemann stond. Op 17 september 1931 brandde het pand af. Op dezelfde plaats werd daarna de fabriek herbouwd.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
In Vriendschap Trouw op  haar 12½ jarig bestaansfeest.
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
De Ameidestraat vóór de verbreding
images/hourglass.png

ZOEKEN...