Mariakapel aan de Floreffestraat in Someren in 1961; fotograaf J. van den Heuvel-Remery.

“Al hebben wij in 't bouwvak nie veul te vertellen, toch bouwen we heel Brabant vol schone kapellen”

Someren - Mariakapelletjes vindt je in veel Brabantse dorpen. Het Brabants Studentengilde bouwde er 23. Dat gilde was in 1926 opgericht door studenten uit Noord-Brabant die aan Nederlandse universiteiten studeerden.

Ze organiseerden elk jaar een zomerkamp in een Brabantse gemeente om de verbondenheid met de Brabantse bevolking te laten zien. Men vond dat de toekomstige leiders niet naast maar midden tussen het volk moesten staan. Initiator van het studendentgilde was dr. P.C. de Brouwer. Zo werd in 1933 tijdens zo’n zomerkamp het eerste kapelletje gebouwd in Huijbergen. In 1939 kwam het gilde naar Someren. Daar werd een comité opgericht dat hoopte op spontane medewerking van de bevolking. Om het beeld in de kapel te bekostigen werd om financiële steun gevraagd. Dat geld was al snel bijeen. Het beeld werd gemaakt door Manus Evers uit Tilburg.

Op maandag 31 juli begonnen de kapelbouwers onder leiding van architect Jos. Bedaux met de bouw. Het op donderdag geplande kampvuur op de wei achter het parochiehuis viel door aanhoudende regenbuien letterlijk in het water. Daarvoor in de plaats kwamen twee kampvuren op vrijdag en zaterdag. Door de week waren er drukbezochte lezingen over onder andere Sint Willibrord, priesterschap, de jonge boer, en werkeloosheid en jeugd. Zondag 6 augustus was de feestelijke dag. Na de hoogmis volgde een ontvangst door het gemeentebestuur, waarna op het plein voor het gemeentehuis een Brabantse koffietafel werd opgediend door meisjes van de boerinnenbond in Brabantse klederdracht. De bevolking had daarvoor de ingrediënten in natura bijeenbracht. Na het lof vertrok men in processie naar het nieuwe kapelletje dat gebouwd was op de splitsing Vaarselstraat-Floreffestraat. Die optocht was voor Someren ongekend groot. Daar aangekomen werd de stoet begroet met zang van het dameskoor. Na de inzegening en de overdracht van de kapel aan het kerkbestuur ging de stoet terug naar het gemeentehuis waar nog een toneelspel door de studenten werd opgevoerd. De zusters boden een diner aan in het parochiehuis, waarna men onder begeleiding van de harmonie terug ging naar het gemeentehuis. Daar werd de dag afgesloten met een concert door fanfare Somerens Lust en harmonie Juliana.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Mierloseweg tijdens de bevrijding van Helmond.
Straatlantaarn in de Veestraat.
De tuin van Berkers op het Binderseind
images/hourglass.png

ZOEKEN...