Wapen Soerendonk

Wapen Soerendonk

31 augustus 1818: “Een schild van lazuur beladen met een kraanvogel in natuurlijke kleur.”

Geschiedenis van het wapen
Een schependomszegel is bekend vanaf 1453. Het randschrift geeft de volgorde Soerendonk en Maarheeze [zie verder onder Maarheeze]. Niet onmogelijk is dat de Bossche schepen Van Soerendonck [begin 17de eeuw] de dorpskleuren in zijn wapen heeft vastgehouden: in blauw een kraanvogel, staande in water en een worm in zijn bek, alles van goud. De burgemeester schreef in 1815 aan de gouverneur der provincie dat Maarheeze, Soerendonk en Gastel voorheen gecombineerd waren onder de titel "Baronie van Kranendonk" die als "algemeen wapen" een kraanvogel hadden. Hij verzocht dan ook in het bezit daarvan te worden bevestigd. Bij Koninklijk Besluit van 31 augustus 1818 nr. 74 werd het wapen met bovenstaande beschrijving verleend. Niet aangegeven staat dat de kraanvogel op het diploma is omgewend, noch dat hij op een losse grond staat. De schildkleur werd aan het rijkswapen ontleend. Het is opvallend dat het wapen van Soerendonk conform het oude schependomszegel was en dat van Maarheeze niet, terwijl juist Maarheeze een bevestiging kreeg en Soerendonk niet.

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. onbekend; uitgeleend aan gemeente Cranendonk, 10 december 1996. Ingelijste foto hiervan in -1 72-3-13.
Foto wapen (1818) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].
Jan Melssen, ‘Wapen en vlag voor de nieuwe gemeente Cranendonck’, Van Schild en Vaan VI (1999) 4-8.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Oude raadhuis van Stiphout
ED 06-04-2017
Hoek Markt Veestraat.
Architect Hugo de Vries uit Helmond tekende in januari 1946 een nostalgisch ogend pand voor Piet de Wit.
images/hourglass.png

ZOEKEN...