Wapen Beek en Donk

Wapen Beek en Donk

2 januari 1890: “Een gevierendeeld schild, het eerste en vierde kwartier van goud, beladen met twee vijfbladerige mispelbloemen van keel geplaatst in den linker bovenhoek en in den rechter benedenhoek en met een vrijkwartier van keel, beladen met een adelaar van zilver, gesnaveld en geklauwd van azuur; het tweede en derde kwartier van zilver, beladen met een keper van sabel, vergezeld van drie rechtshellende klophamers van keel geplaatst twee en een,- het schild omgeven door het randschrift "gemeentebestuur van Beek en Donk”."

Geschiedenis van het wapen
Tussen 1642 en 1645 was er geen "justitie" ter plaatse. In 1646 zal een eigen schepenbank zijn gaan functioneren. Een schepenbankszegel is bekend vanaf 1649. In 1692 spraken de schepenen van hun gemeenschappelijk schependoms- en heerlijkheidszegel. Het zegel vertoont de beeltenis van de kerkpatroon, de aartsengel Michaël, met een schild aan zijn linkerarm en met zijn rechterhand een zwaard boven zijn hoofd zwaaiend. Voor hem staat een gekroond wapenschild met het wapen Van Leefdaal. In 1815 vroeg de [eerste] burgemeester - J. de Jong van Beek en Donk - aan de gouverneur der provincie  om zijn familiewapen in plaats van dat van Van Leefdaal te mogen voeren, aangezien het gebied al meer dan 70 jaar in bezit was van de familie. Dit verzoek werd niet gehonoreerd. In 1819 werd toch een wapen verleend. In 1888 en 1889 vroeg de gemeenteraad om toekenning van een nieuw wapen. Bij Koninklijk Besluit van 2 januari 1890, nr. 19 het wapen met bovenstaande tekst verleend. Het betreft hier het wapen van 1819 in de historisch juiste kleuren.

Bronnen
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].
J.G.M. Sanders (eindred.), Noord-Brabant tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden, 1572-1795 [’s-Hertogenbosch/Hilversum, 1996] 251.
Martien van Asseldonk, De Meierij ontrafeld. Plaatselijk bestuur, dorpsgrenzen en bestuurlijke indeling in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, circa 1200-1832 [Tilburg, 2003] 251-252.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Leonarduskerk
Weg op den Heuvel
We maakten deel uit van het Franse keizerrijk onder Napoleon.
Naam Gastel
images/hourglass.png

ZOEKEN...