Bob de Voogd, de trots van Hockeyclub Helmond

Bob de Voogd, geboren in Helmond op 16 september 1988, scoorde de bevrijdende treffer tegen België tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012.

Nederland had een zware poule geloot, maar wist toch zonder puntverlies de halve finale te bereiken. Bob de Voogd vond de poulewedstrijd tegen de zuiderburen ‘heel spannend’.

Na de galavoorstelling  in de halve finale tegen Groot Brittannië, uitslag 9-2, rekende (bijna) iedereen op een gouden medaille in de Olympische finale tegen Duitsland. Het liep anders. Hoewel Nederland in de poule nog met 3-1 van Duitsland had gewonnen, mede dankzij een doelpunt van Bob de Voogd, kon het Nederlands team tijdens de finale geen vuist maken tegen het sterke Duitsland. Aan de winnende treffer zat wel een luchtje, maar werd door de arbitrage goedgekeurd, waardoor het zilver restte voor de ploeg die alle voorgaande wedstrijden op superieure wijze won. Duitsland geldt als een ‘angstgegner’ voor Nederland: nog nooit won Nederland een hockeyfinale tegen Duitsland tijdens een groot toernooi.

Bob de Voogd is uitgegroeid tot een vaste waarde voor het team. Hij genoot zijn jeugdopleiding bij Hockey Club Helmond, waarna hij via Den Bosch bij het Eindhovense Oranje-Zwart terecht kwam. 2 maanden voor het begin van de spelen zag het nog naar uit dat Bob niet kon deelnemen. Tijdens een oefenwedstrijd tegen Pakistan, liep hij een dubbele kaakbreuk op.

Bob de Vooogd werd in zijn woonplaats Helmond gehuldigd voor zijn prestatie tezamen met stadsgenote Amy Siemons, die zilver won tijdens de Paralympische Spelen op het onderdeel 100 m wheelen. Een speciale huldiging volgde nog bij de Hockey Club Helmond.