Stiphout in 1920.

Het Onweer van 1342.

Ergens in het jaar 1342 woedde er een vreselijk onweer.

Helmond - We gaan even terug naar het jaar 1342, de middeleeuwen dus. Een godsvruchtige tijd. Ergens in het jaar 1342 woedde er een vreselijk onweer. Het ging zo erg tekeer dat de bliksem insloeg in de kerk van Stiphout. Het godshuis stond onmiddellijk in lichterlaaie en pastoor Hocaerts stond machteloos. Jan Baloys, een Stiphoutse boer, vroeg hem de kerk te mogen binnengaan. Hij wilde proberen het Heilig Sacrament, de ciborie met hosties, uit het vuur te redden. Toen Jan de kerk binnenkwam weken de vlammen uiteen alsof hij Mozes was. Ongedeerd bracht hij het Heilig Sacrament naar de pastoor. Toen Jan thuis kwam was zijn land op wonderbaarlijke wijze omgeploegd. De hosties bleken na hun redding genezende kracht te hebben en Stiphout werd een bedevaartsoord, waar tallozen in de kerk genezing van hun ziekten vonden. Er bestaan geen foto’s uit die tijd, maar wel hebben we dit mooie plaatje uit 1920.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Schoepp komt op 2 maart 1935, samen met zijn verloofde mejuffrouw Diessen, aan bij het gemeentehuis, om geïnstalleerd te worden als burgemeester
 Op de foto zien we voor de auto links Jan van Abbe met zijn miniatuur Tiroler hoedje met krulveer, rechts Jacques van der Meulen met rode Montenegrijnse muts. Tussen hen in verslaggever Went.
Gezelschap in een sjees op Kranenven.
Het gasthuis aan de Rozemarijnstraat
images/hourglass.png

ZOEKEN...