Felix von Heijden, jonkheer op het voetbalveld

In het voetbalteam, dat deelnam aan de Olympische Spelen van Antwerpen 1920 speelde ook Herman Carel Felix Clotilde jonkheer Von Heijden.

De jonkheer, roepnaam Felix, was geboren op 11 april 1890 in Weerselo en woonde tussen 1912 en 1921 in Helmond. In die periode voetbalde hij voor HVV. Von Heijden zat ook al in de selectie van het Nederlands elftal, dat deelnam aan de Olympische spelen van Stockholm in 1912. Het team behaalde brons, maar Jhr. Von Heijden kwam tijdens dit toernooi niet in actie en kreeg ook geen medaille uitgereikt.

De eerstvolgende Olympische Spelen vonden plaats in Antwerpen in 1920, nadat de spelen van 1916 wegens de Eerste Wereldoorlog geen doorgang hadden gevonden.

Het Nederlands voetbalelftal was ook gekwalificeerd voor het Olympisch toernooi en Jhr. Von Heijden zat opnieuw in de selectie, maar opnieuw als reserve. Hij kwam echter op een vreemde manier toch aan spelen toe. Omdat een viertal spelers twee dagen en nachten op stap waren geweest in Antwerpen, werden zij aanvankelijk naar huis gestuurd. Na protest van de overige selectieleden, werd dit besluit teruggedraaid, maar de twee basisspelers, die tot het viertal behoorden, werden op de reservebank geplaatst. Felix von Heijden nam één van de plaatsen in en speelde op deze manier zijn eerste en enige wedstrijd in het Nederlands elftal.

Het uitstapje van de vier spelers vond plaats, toen het toernooi  al een aardig eind op weg was.  Nederland won van Luxemburg en Zweden (na verlenging), waarna thuisland België de tegenstander was in de halve finale. De Belgen wonnen overtuigend met 3-0. Het toernooi werd gespeeld volgens het zgn. Bergvall-systeem, hetgeen inhoudt, dat nadat de winnaar van het toernooi bekend was, er opnieuw gestreden moest worden om de tweede en nadien om de derde plaats. De strijd om de eerste plaats  ging tussen België en Tsjecho-Slowakije. Na diskwalificatie van Tsjechoslowakije won België de gouden medaille. Vanwege de diskwalificatie van de Tjechoslowaken, diende Nederland om de tweede en derde plaats te spelen tegen Spanje. Dit vonden de spelers hét moment om het Antwerpse nachtleven te verkennen. De wedstrijd tegen Spanje werd vervolgens kansloos verloren met 1-3 en in plaats van het verwachte zilver werd de bronzen medaille behaald.
De pers in Nederland sprak overigens schande van het optreden van de internationals, al werden ook verzachtende omstandigheden aangevoerd. De huisvesting van de spelers op een boot in te kleine hutten, zonder licht of stromend water, terwijl de officials in de beste Antwerpse hotels verbleven, wordt als één van de redenenaangevoerd, dat de spelers op stap gingen.

Jhr. Felix von Heijden was later vele jaren later burgemeester van Rosmalen en overleed op 17 nov. 1982 in Boxtel. 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het van van van Treeck op de hoek van het Binderseind en De Waart.
Het personeel van de gloeilampenfabriek der firma Philips te Eindhoven.
Markt en huis met de luts
images/hourglass.png

ZOEKEN...